Skip to main content
Naslovnica

Špageti "bolognese" kod disfagije

10.09.2021.

Sastojci

Sastojci za bolognese za 1 osobu:

100 g mljevenog mesa (juneći vrat ili plećka ili mljevena puretina)

crveni luk

režanj češnjaka

mrkva

korijen peršina i korijen celera

pasirana rajčica, 200 ml

sol, papar, crvena mljevenal paprika, majčina dušica

maslinovo ulje

Sastojci za špagete:

100 g kuhane tjestenine

110 ml mlijeka

10 g naribanog sira (parmezana)

maslac 2 žličice i žličica brašna

Priprema

Propirjati luk i češnjak na ulju, a zatim dodati naribano korijenasto povrće. Začiniti i dodati meso i kratko propirjati. Zatim uliti pasiranu rajčicu i kratko prokuhati. Zatim staviti u vatrostalnu posudu s poklopcem i peći u pećnici 60 minuta poklopljeno na 170 stupnjeva povremeno dolijevajući vode po potrebi. Pustiti da se malo ohladi te pasirati. Po potrebi dodati ugušćivača. Za savršenu glatkoću protisnuti kroz sito...

Otopiti maslac i dodati brašno te napraviti zapršku. Zatim dodati mlijeko, dobro promiješati te dodati ribani sir i kratko prokuhati, a zatim dodati kuhanu tjesteninu. Sve pasirati i ugustiti po potrebi.

Špagete oblikovati na tanjuru koristeći se dresir vrećicom ili plastičnom vrećicom s okruglim nastavkom za ukrašavanje torti. Na vrh dodati pasirano meso koristeći se vrećicom ili samo položiti meso na špagete.