Skip to main content
Naslovnica

„Pulled pork“ kod disfagije

17.02.2024.

Sastojci

Sastojci za meso: 

svinjska plećka ili lopatica, 1 kg 

1,5 žlica smeđeg šećera

2 žličice soli

2 žličice dimljene crvene začinske paprike

pola žličice češnjaka u prahu

žlica ulja

papar

1 glavica crvenog luka

50 ml žestokog alkoholnog pića (viski ili brendi), 0,5 dl vode i 0,5 dl octa (ili pivo 1,5 dl)

Sastojci za umak:

2 dl ketchupa

3 žlice senfa

3 žlice jabučnog octa

1,5 žlica smeđeg šećera

1 žlica Worcestershire umaka

Priprema

  1. Zagrijati pećnicu na 150°C 
  2. U zdjelici pomiješati šećer, sol, dimljenu papriku, češnjak u prahu i ulje, a zatim meso natrljati dobivenom smjesom. Po mogućnosti začinjeno meso ostaviti preko noći u hladnjaku. 
  3. Meso kratko zapeći sa svih strana u tavi ili u loncu od lijevanog željeza. Maknuti meso i ispirjati sitno sjeckani crveni luk. Staviti meso i luk u posudu za pečenje te sve zaliti kombinacijom viskija, vode i octa (ili piva) i staviti peći poklopljeno u pećnicu oko 2 sata odnosno dok meso ne omekša. Nakon sat vremena povremeno provjeravati ima li dovoljno tekućine u loncu te po potrebi uliti vode. 
  4. Maknuti poklopac i peći još oko 1 do 2 sata. Meso je pečeno ako se s lakoćom može uz pomoć vilice natrgati na komadiće. 
  5. Kada je meso pečeno, izvaditi ga iz lonca, a u lonac, u kojem je ostalo tekućine od pečenja, staviti sastojke za umak i kratko prokuhati na štednjaku dok se umak ne zgusne. 
  6. Meso s umakom usitniti u električnoj sjeckalici i poslužiti s prilogom po želji (s pireom od krumpira).



Ovaj recept prikladan je i za onkološke bolesnike. Za više recepata i jelovnika namijenjenih onkološkim bolesnicima posjetite nas na web stranici nijefrka.hr